Wednesday, June 08, 2005

vrouwelijke travestie en niet-weten

Uitzending www.ridderradio.com 20050608 Lillith googelt op het internet voor het woord "vrouwelijk". Ze stuit op een artikel van Karin Spaink, die een lezing van Maarten 't Hart beschrijft. Maarten, een part time travestiet, concludeert in die lezing dat de hedendaagse vrouw een soort travestiet is. Vrouwen gebruiken zoveel toeters en bellen om zichzelf te presenteren, dat het heel eenvoudig is voor een man om er vrouwelijk uit te zien. Maarten heeft ontdekt wat de ultieme truuk is, om vrouwelijk over te komen en de twijfelaars over te halen dat hij toch echt een vrouw is (tijdens travestie). Het geheim is: onnozel, onwetend kijken. Werkt altijd, volgens Maarten. Hij doen het voor en overtuigt Karin dat het inderdaad een vrouwelijke indruk wekt.
Lillith gebruikt haar werk methode, en zoemt in op de als minderwaardig beschouwde eigenschap: onwetendheid. En zoekt naar de kracht van die eigenschap. "Iets weten" wordt inderdaad meestal als waardevol gezien, "niets weten" als minder waardevol. Obsessief bezig zijn met datgene wat je weet, of jezelf wijsmaken dat je voldoende weet, kan iemand helpen om zichzelf voor de gek te houden. Stoppen, en blijven staan in het "Niet Weten" kan juist onvoorstelbaar krachtig zijn. Wees dus niet bang om het niet te weten (is dat een angst die geassocieerd is met vrouwelijkheid?) maar zie het als kracht. Openstaan voor transformatie, openstaan voor koerswijsiging, etc. 20050608 Lillith googelt op het internet voor het woord "vrouwelijk". Ze stuit op een artikel van Karin Spaink, die een lezing van Maarten 't Hart beschrijft. Maarten, een part time travestiet, concludeert in die lezing dat de hedendaagse vrouw een soort travestiet is. Vrouwen gebruiken zoveel toeters en bellen om zichzelf te presenteren, dat het heel eenvoudig is voor een man om er vrouwelijk uit te zien. Maarten heeft ontdekt wat de ultieme truuk is, om vrouwelijk over te komen en de twijfelaars over te halen dat hij toch echt een vrouw is (tijdens travestie). Het geheim is: onnozel, onwetend kijken. Werkt altijd, volgens Maarten. Hij doen het voor en overtuigt Karin dat het inderdaad een vrouwelijke indruk wekt.
Lillith gebruikt haar werk methode, en zoemt in op de als minderwaardig beschouwde eigenschap: onwetendheid. En zoekt naar de kracht van die eigenschap. "Iets weten" wordt inderdaad meestal als waardevol gezien, "niets weten" als minder waardevol. Obsessief bezig zijn met datgene wat je weet, of jezelf wijsmaken dat je voldoende weet, kan iemand helpen om zichzelf voor de gek te houden. Stoppen, en blijven staan in het "Niet Weten" kan juist onvoorstelbaar krachtig zijn. Wees dus niet bang om het niet te weten (is dat een angst die geassocieerd is met vrouwelijkheid?) maar zie het als kracht. Openstaan voor transformatie, openstaan voor koerswijsiging, etc.

No comments: