Wednesday, March 15, 2006

Omgaan met gevoelens

De struktuur van deze programma's wordt nog even toegelicht: Lillith zoekt naar een onderscheid tussen vrouwelijke en mannelijke eigenschappen vanuit het idee dat veel van wat met vrouwelijk geassiocieerd is eeuwenlanng niet naar waarde is geschat en als kind met het badwater is weggegooid. Vandaag betalen we de prijs omdat veel van onze menselijke eigenschappen niet tot uitdruking kunnen komen omdat ze aan de kanat geschoven worden als minderwaardig. Wat er feitelijk aan de hand is, is een onbewuste afwijzing van alles wat met vrouwelijkheid te maken heeft. Dit is schadelijk voor zowel mannen als vrouwen. Mannen kunnen een groot deel van hun menselijkheid niet uitdrukken door achterhaalde ideeen over mannelijkheid. Vrouwen kunnen hun potenitieel niet halen. Vrouwelijkheid en mannelijheid komt steeds meer ter beschikking van beide seksen, en na een tijd zal blijken dat het allemaal menselijkheid was, waarbij een deel van de menselijkheid niet mocht bestaan vanwege associaties met vrouwen.

We onderzoeken het omgaan met gevoelens; Je verzetten tegen gevoelens (mannelijk) of een gewenst alternatief bedenken en dat gaan voelen en beleven en daardoor uiteindelijk creeeren. Neem bijvoorbeeld een boos gevoel: In de samenleving wordt boosheid maar al te vaak gecultiveerd, via verzet, tot het uiteindelijk culmineert in oorlog. Het creeeren van het tegenovergestelde van boosheid in je verbeelding zoals liefdevol, begripvol, compassievol is een meer vrouwelijke benadering die niet op ware kracht wordt geschat. Kleine dingen worden ook hier groot: stel dat deze benadering meer naar waarde werd geschat, dan zouden we grote voorbeelden van liefde en begrip en compassie kunnen zien. Op nationale nivo's

Of: geen afleiding zoeken voor gevoelens (mannelijke) maar ze herkennen en accepteren (vrouwelijk) Aflieding zoeken is als het vluchten in drugs, aktiviteit, tv kijken, slapen etc. Herkennen en accepteren brengt je in kontakt met jezelf, geeft meteen al verlichting van je gevoel, geeft een indicatie waar je iets moet veranderen in je leven. Is kortom een hele construktieve optie die niet naar waarde wordt geschat. Wegdrukken van gevoel is nog steeds de "stoere"optie in veel gemeenschappen.

No comments: