Wednesday, December 28, 2005

de kracht van afleiding en omzwerving

http://www.ridderradio.com/ (klik op aankondigingen) Uitzendingvan 28-12-2005

Lillith zoekt naar een kontakt met vrouwelijke kracht. Waar zal het over gaan? nog wat aspecten van menstruatie misschien? De kracht van menstruatie is een bewustzijnsverandering. Dat kan alleen geleerd worden door de mogelijkheden van menstruatie als vaardigheden te onderwijzen. Menstruatie is onder patriarchaal bewind ontwikkeld als negatief en te onderdrukken fenomeen. In onze "moderne" tijd wordt het als positief gezien om menstruatie niet als negatief maar als neutraal te zien. Echt modern zou het echter pas zijn, als de kracht van menstruatie bekend zou worden. Het heeft positieve eigenschappen zoals bijvoorbeeld de bewustzijnsverandering die door menstruatie mogelijk wordt gemaakt, die inzichten over het zelf kan geven. Mannen zouden dit ook kunnen nastreven. Pas dan zou aan menstruatie recht worden gedaan. Het mannelijke antwoord op de bewustzijnsverandering die bereikt kan worden met menstruatie is drugs. Er is geen onderwijs over het op een positieve manier ervaren van menstruatie. Er is zo weinig over bekend dat Lillith het onderwerp nu ook even laat rusten, en zoekt naar een nieuwe focus voor vrouwelijke kracht.

Waardering voor vrouwelijke kracht komt pas als je ermee in kontakt wordt gebracht, en in jezelf voelt hoe dat resoneert met iets wezenlijks in jezelf. Pas als je het verlangen voelt om dit in jezelf te laten opbloeien, dan kan je pas werkelijk bezig gaan met het doen opbloeien van vrouwelijke kracht in jezelf.
Lillith komt via Harald Jordan's book terecht op het Labyrint: dat is een soort weerspiegeling van het leven. Je streeft in je leven een doel na, wellicht is dat het uitdrukking geven aan je ware aard. Bij het nastreven van dit doel wordt je voordurend afgeleid.
Zoals de zoektocht naar vrouwelijke kracht in dit radioprogramma het proces, het vrouwelijke aspect is, en het vinden van vrouwelijke kracht het doel dus eigenlijk het mannelijke aspect. Opgezuiverde mannelijkheid zou betekenen dat ieder doel meteen wordt bereikt. Wat is nu de kracht van de afleiding?
Het afgeleid zijn zelf wordt algemeen gezien als negatief. Dat is in feite weer een afwijzing van vrouwelijkheid. Door de omzwerving in deze uitzending ontdekt Lillith dus weer een vrouwelijke kracht: toevallig de kracht van omzwerving. Omzwervingen hebben een bepaalde kracht die niet gezien of herkend wordt, zoals vrouwelijke kracht niet erkend wordt. In iedere omzwerving ben jijzelf aanwezig in het nu. Als iets duidelijk wordt tijdens een omzwerving is dat je niet bij je doel bent, maar je bent waar je nu bent. In het hier en nu. Overgeven aan het labyrinth. Hoe meer je in het nu terecht komt, hoe meer je toegeeft aan je afleiding, hoe meer je je vrouwelijke kracht aanboort. Als het de mannelijke droom is om je doel te bereiken in een nanoseconde, is het de vrouwelijke droom om de afleiding te accepteren, de omzwerving te nemen zoals die is.
Dit sluit weer haarfijn aan op het onbelangrijkheids principe: via het zoeken naar onbelangrijke dingen in de maarschappij kan je vrouwelijke krachten ontdekken. "Afleiding" is zoiets wat onbelangrijk en ongewenst is. Het idee dat het een kracht kan zijn is absurd, net zoals het idee dat vrouwelijkheid een kracht is, iets nastreefbaars, absurd is, in onze door mannelijkheid overheerste maatschapij.
Op het moment dat je aan je doel denkt en gefrustreert bent dat je het niet bereikt hebt knijp je je levensstroom af. Op het moment dat je accepteert dat je weliswaar je doel wilt bereiken maar dat dat via hele andere wegen zou kunnen gaan dan je zelf had bedacht, en je begint ook van die weg te genieten, dan wordt je gevoed door vrouwelijke kracht, zo kostbaar dat het bijna niet te bevatten is. Je komt tot het besef dat je nu leeft en daardoor steek je je stekker in een stopkontakt en wordt je als het ware gevoed. Al die ideeen van voeding, zijn, nu, leven, groeien, kun je vinden in de afleiding van je doel, in het labyrinth wat je bewandelt.
Hoe meer je het labyrinth wilt doen verdwijnen hoe meer je afgeknepen raakt van het leven, van alles wat groeit en bloeit, van alles wat mooi is. Je bereikt uitendelijk wel je doel natuurlijk maar geeft het doel wel vervulling? Het bereiken van het doel zelf duurt ook maar heel kort.

Je zou kinderen kunnen onderrichten in vrouwelijke kracht door ze te onderrichten over labyrint, terwijl ze erin spelen.

No comments: